Fett 1/2008 – Lønn og kjønn

Det var alle disse millionene vi kunne ha tjent. Kanskje til og med milliardene.

Selvfølgelig burde vi ha gjort noe helt annet enn å lage tidsskrift. Utviklet en eller annen fiffig nettløsning, for eksempel. En nettby, en søkemotor, en eller annen greie som ingen visste at de manglet før greia plutselig var der, og alle ville ha den.

Men i stedet lager vi altså tidsskrift, og der er det langt mellom millionene.

Heldigvis er vi mange om jobben i Fett, og vi blir stadig flere. Responsen var overveldende da vi i desember etterlyste enda flere til desken, administrasjonsgruppa og skribentstaben. Og det til tross for at vi presiserte at det ikke var noen penger inne i bildet.

Dette ble det en liten, men interessant diskusjon om inne på nettstedet Underskog. «Ulønnet arbeid er gammeldags og antifeministisk!», skrev en fyr. «Fett at det fortsatt finnes fine blekker som drives på idealistisk dugnadsbasis! Det gjør meg glad. Stå på!!», skrev en dame. Alt dette mens redaksjonen jobbet med dette nummeret, som har lønn og kjønn som tema.

Selvfølgelig er det god feminisme å ta seg betalt. Kvinner har altfor lenge latt seg avskrive med symbolsk betaling for innsatsen. Hvorfor tror dere ellers at Fett har lønn som tema?

Men faktum er at det knapt går an å lage tidsskrift i Norge om man ikke er villig til å gjøre en gedigen, idealistisk innsats. Med noen få unntak er det økonomisk smalhans i alle tidsskriftredaksjoner her i landet, uansett om det er kvinner, menn eller hva det måtte være som står bak. Bang – Fetts svenske storesøster – får mer enn dobbelt så mye i offentlig støtte som det Fett gjør. Likevel vil vi påstå at Fett i dag er en like viktig stemme i den norske offentlige debatten som det Bang er i Sverige.

Men kanskje er vi i ferd med å få lønn for strevet. Fett har siden juli i fjor hatt lønnet redaktør i halv stilling. Det er en begynnelse, og et stort steg for et uavhengig tidsskrift som bare er litt over tre år gammelt. Et enda større steg er det at vi som ett av femten tidsskrifter er blitt omfattet av Kulturrådets nye innkjøpsordning for tidsskrifter. Det betyr at Fett nå blir å finne på folkebiblioteker i alle landets kommuner. Det gir litt mer penger i kassa, litt mer pågangsmot, men først og fremst enda flere lesere som vi vil gjøre vårt ytterste for å utfordre, underholde og omfavne også i 2008.

Siri Lindstad, redaktør

Selvfølgelig er det god feminisme å ta seg betalt.

Nøkkelord: Tidsskrifter Feminisme

  Siri Lindstad (red.): Fett 1/2008 – Lønn og kjønn
 • Forlag: Fett
 • Utgivelsesår: 2008
 • Tidsskrift: Fett
 • Kategori: Tidsskrifter
 • Lagerstatus:
  Få igjen
 • Antall sider: 66
 • ISBN: 9771504192027
 • Innbinding: Heftet