Torskekrig! Om forutsetninger og rammer for kyststatens bruk av makt

kr 345,00

Kan Norge havne i en militær konflikt i det 21. århundre? Hva gjør vi i så fall i en slik situasjon? Denne boka har som bakteppe at muligheten…

Utsolgt

Kategori:

Beskrivelse

Kan Norge havne i en militær konflikt i det 21. århundre? Hva gjør vi i så fall i en slik situasjon? Denne boka har som bakteppe at muligheten for konflikt om ressursene i Norges tilstøtende havområder er økt etter den kalde krigens slutt. En ressurskonflikt i nordområdene vil neppe utløse regulær krig, men kan få en militær dimensjon.

Den eneste ressurskonflikten i vår del av verden av noe omfang i nyere tid, og der militære midler ble tatt i bruk, er de såkalte torskekrigene mellom NATO-landene Island og Storbritannia mellom 1958 og 1976. Konflikten oppsto fordi Island ensidig utvidet sin fiskerigrense og stengte britiske trålere ute fra deres tradisjonelle fiskefelt. Storbritannia satte inn Royal Navy for å beskytte trålerne mot den islandske kystvakta, som forsøkte å hindre det britiske fisket. Konflikten endte med full islandsk seier.

Kunnskap om torskekrigene kan bidra til å øke innsikten i hvordan ressurskonflikter i de nordlige havområdene kan utspille seg, og til økt forståelse for hva som skaper og begrenser kyststaten Norges handlingsrom i en potensiell ressurskonflikt.

 

Detaljer

Først publisert: 2011
Språk: Norsk (bm)
Sider: 278
ISBN: 9788279353058
Innbinding: Heftet