Andre stemmer, andre rom

"Andre stemmer, andre rom var et forsøk på demonutdrivelse, et ubevisst, men intuitivt forsøk, fordi jeg ikke var klar over, bortsett fra enkelte hendelser og beskrivelser, at denne romanen var såpass alvorlig og seriøst selvbiografisk. Når jeg leser dette nå, innser jeg et uforståelig selvbedrag", skrev Truman Capote i The Dogs Bark, tekstsamlingen med reiseberetninger og personlige anekdoter fra 1973.

Historien handler om 13 år gamle Joel Knox. Moren er død og Joel må flytte til faren og hans gedigne og forfalne herskapshus langt ute på landet i Alabama. Men faren er som forduftet. En lunefull Amy-stemor og en utsvevende Randolph-transvestitt blir, med ett, hans nære omsorgspersoner, mens en snodig "queer lady" synes å overvåke ham fra et vindu ovenpå.

Nabojenta Idabel dukker opp, og sammen drar de på rømmen ... Randolph viser seg å være "queer lady'en" og den som helbreder Joels lungebetennelse og bibringer hans frigjørelse.

Hvorfor er Truman Capotes (etter 25 års tilkjennegitte) selvbiografiske roman interessant lesning i dag? Capte skildrer identitet med allmenngyldighet og myk menneskelighet, til tross for skarpe iakttakelser. Capote er en forfatter med umiskjennelig klar og direkte skrivestil. Andre stemmer, andre rom legger ansatsen til denne utpregede stilen – som han aller mest befester med dokumentarromanen Med kaldt blod.