En langvarig forlovelse

En vinterdag i 1917 ved den Fransk-Tyske fronten. Fem franske soldater dømmes til døden for å ha skadet seg selv, men ønske om å slippe unna krigens grusomheter. "De falt for fedrelandet", er forklaringen de etterlatte får. Men Mathilde, forlovet med en av dem – den unge fiskersønnen Manech – verken tror på eller finner ro ved forklaringen som blir gitt. Drevet av kjærlighet, lengsel, og et ukuelig håp, virvles hun inn i mørke irrganger av minner, løgner og fortvilelse, for å avdekke hva som egentlig skjedde med hennes elskede.

Alle fem soldatene og deres familiers skjebne rulles opp, som i en kriminalroman, men En langvarig forlovelse byr på mer: Dette er et sterkt anklageskrift mot all krig, der forfatteren skildrer krigens meningsløshet og umenneskelighet som ikke på noen måte er begrenset til første verdenskrig. En vemodig og vakker beretning om kjærlighetens forløsende kraft. er også vevet inn.

Sébastien Japrisot (1931-2003) skrev både kriminalromaner og filmmanus. I 1981 fikk han den svenske Deckarakademiens pris for beste utenlandske krim med romanen Het sommer.