Ordet og makten i Russland
I dette småskriftet presenterer Peter Normann Waage noe av den historiske og aktuelle bakgrunnen for ytringsfrihetens kår og vilkår i Russland. Han skildrer hvilket spenningsforhold det der er mellom ordet og makten. Waage viser videre hvordan ytringsfriheten kan bli sin egen fiende i Russland, og antyder veier ut av uføret.
Skriftet innledes med en presentasjon av filosofen Grigorij Pomerants (f.1918) og poeten Zinaida Mirkina (f. 1926). De er lite kjent utenfor Russland, men desto viktigere der. I omkring 40 år har de representert en stemme som står makten midt imot på et prinsipielt og grunnleggende plan. Først etter Sovjetunionens sammenbrudd fikk de en større offentlig arena. Pomerants´sjanger er de kulturfilosofiske essayene. Mirkina er poet. Han er tankekunstner. Hun er billedkunstner. Begge har ordet som medium. Gjennom dem fremstår et annet Russland enn det avisene kan fortelle om. Det har røtter i den klassiske litteraturen og peker fremover, langt ut over sine egne grenser.
Pomerants og Mirkina ble i 2009 tildelt Bjørnsonprisen fra Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, Det Norske Akademi for Litteratur og Ytringsfrihet, for sitt mangeårige og vidtfavnende filosofiske og skjønnlitterære forfatterskap. Gjennom sin virksomhet har de bidratt til å gi ytringsfriheten og menneskeverdet forankring og vekstmuligheter i Russland.
Nøkkelord: Historie Samfunn Politikk Kultur Litteraturhistorie Filosofi
- Forlag: Arneberg Forlag
- Utgivelsesår: 2009
- Kategori: Historie
- Lagerstatus:
Få igjen
- Antall sider: 91
- ISBN: 9788282200264
- Innbinding: Heftet m/klaffer