Kretskort (signert)

300,-

(Signert utgave av bokens førsteopplag, begrenset antall. Boka er illustrert av den kunstige intelligensen Dall-E og trykkes i et begrenset opplag. Ved opptrykk genereres nye bilder.) 

… 

I 2014 ga Agnar Lirhus og Rune Markhus ut Hva var det hun sa?, en diktbok bygd på Inger Christensens Alfabet (1981). Hva var det hun sa? har siden blitt en gjenganger på universitetskurs, i økokritiske forskningsartikler, og i samtalen om klimalitteratur. 

Kretskort vender Lirhus tilbake til metoden fra Hva var det hun sa? Denne gangen baserer han seg på en annen favoritt, diktsamlingen Indre krets(1999) av Arne Ruste. Med Kretskort ønsker Lirhus å formidle Indre krets til nye lesere, men også å undersøke hvordan forståelsen av miljø, dyreliv og samfunn har endret seg i tiden mellom de to bøkene. 

– Barnet i meg kjenner seg igjen i Indre krets, men mitt voksne jeg lever i en annen verden, der den selvsagte plassen til elg, oter og rødstrupe ikke kjennes selvsagt lenger, skriver Lirhus i etterordet.

I et forsøk på å formidle opplevelsen av hvordan tingenes verden eser ut på bekostning av naturen, erstatter Lirhus dyrene i diktene til Ruste med menneskelagde ting: hageslanger, datamaskiner, hus, granater, og så videre, for som det het i en sak på forskning.no for noen år siden: «Menneskenes ting veier nå mer enn alt levende på jorda.» 

 

Boka er illustrert av den kunstige intelligensen Dall-E og trykkes i et begrenset opplag. Ved opptrykk genereres nye bilder. 

 

Agnar Lirhus har skrevet 14 bøker. Høsten 2022 deltok han i en stor bokdebatt, der blant annet eierforholdene i bokbransjen ble diskutert. Debatten er bakgrunnen for at Kretskort kun vil være til salgs hos uavhengige bokhandlere. 

 

Design: Marte Meling Enoksen/Eller med A

 

«Slik kan det sies. Så sterkt og så godt.» 

«Kretskort» er en svært rik diktsamling, med dikt som forholder seg til den moderne, gjennomteknologiserte verden på en høyinteressant måte.»

«Diktene til Lirhus forholder seg vel å merke ganske så fritt til Rustes, og de er fullt ut leseverdige uten kjennskap til Rustes bok. Men det er som om kjennskapet til det dikteriske prosjektet gjør «Kretskort» til en enda rikere leseropplevelse.»

– Espen Grønlie, Dagbladet

 

«På elegant og ekspanderende vis viser Lirhus klima-ubehaget som bokstavelig talt ligger skjult i en såpass hverdagslig handling som å vanne plenen en sommerdag.»

«Kretskort» består av mer enn bare dikt, og foruten det essayistiske etterordet, har Lirhus engasjert en bildeproduserende kunstig intelligens som «fantaserer frem hus, mennesker, dyr, uten å ane hva det er for noe». Bildene ser ved første øyekast normale ut, men stirrer man lenge nok på dem, er det avgrunnen som stirrer tilbake – tomme hyper­objekter som ikke svarer til noe i den virkelige verden. Og det er åpenbart dette Lirhus’ dikt reagerer på, diktenes jeg vil bort fra tegn, ting og teknologi, og inn i natur, lek og nysgjerrighet.»

– Eirik Riis Mossefinn, Klassekampen 

  Agnar Lirhus: Kretskort (signert)
 • Forlag: H//O//F
 • Utgivelsesår: 2023
 • Kategori: Poesi
 • Lagerstatus:
  Mange igjen
 • Antall sider: 106
 • ISBN: 9788284170541
 • Innbinding: Heftet