Kortreiste topper i høyreist skog: Guide til de østfoldske kommunetoppene 2020

I flere år har en gjeng hel- og halv- pensjonister kommet sammen hver onsdag på kafé i Moss for mangfoldig kulturutveksling, sosial omgang og uformell prat. Men noen ganger blir det mer enn prat. Som etter at tidligere cellulosearbeider Bjørn Grønna presenterte boka «Guide til det danske høyfjellet», der nord- mannen Roger Pihl skriver informativt og humørfylt om alle danske «bjerge» høyere enn 100 meter. Og etter at vi hørte at Egil «Drillo» Olsen skulle bestige de høyeste toppene i kommunene i Akershus.

Østfoldingen Drillo valgte vel feil fylke. Men sjøl var vi ikke akkurat fremmede for skogsturer, og inne- hadde dessuten en viss kompetanse på kultur- og lokalhistorie. Ekstra tenning ble det da kommune- og regionreformen skulle fjerne Østfold fra kartet – til fordel for et «Viken» hvor eks-Buskerud ville stikke av med alle de topografiske høydepunktene.

Og så var det i gang. Først en serie ekspedisjoner til de atten daværende Østfold-kommunenes fysiske høyde- punkter. Flere av disse var ikke typiske kjente og kjære turmål, så vi møtte flere såkalte topptur-samlere enn søndagsturister. Men så avslørte turene så mange store og små overraskelser at det rett og slett måtte bli bok.

Eks-fylket øst for Oslofjorden er mye mer enn lettmobbelige dialekter og fordums fotballtriumfer. Og gjennomsnittshøyden er hele 122 meter (atten land er lavere, inklusive bl.a. Danmark, Cuba og Irland). Og før Viken hadde faktisk Østfold norgesrekorden i stedsnavn med «fjell» i. I flommen av norsk vandrings- litteratur har turen nå kommet til høydedraga i Østfold.

 

Design: Eller med a

 

«Kortreiste topper i høyreist skog» er fornøyelig skrevet, vakkert innbundet og gir høyaktuelle turtips i disse koronatider» – Sarpsborg Arbeiderblad

«Kjempebra» – Drillo

 

  Anders Ericson, Bjørn A. Grønna, Paulus Duits og Anders Ericson (foto): Kortreiste topper i høyreist skog: Guide til de østfoldske kommunetoppene 2020
 • Forlag: House of Foundation
 • Utgivelsesår: 2020
 • Kategori: Prosa
 • Lagerstatus:
  Mange igjen
 • Antall sider: 200
 • ISBN: 9788284170053
 • Innbinding: Innbundet

Andre kunder kjøpte også: