Den tjuende

Hva er det som får en ung mann til å velge å bli terrorist og ofre alt, også sitt eget og andres liv? Kan musikk og litteratur fungere som et bolverk mot intoleranse og ekstremisme?

DEN TJUENDE er historien om Zahi, en ung mann som blir vervet inn i en militant islamistisk gruppe. Gruppen arbeider for en islamsk verdensorden, og den skyr ingen midler i sin bekjempelse av vantroen i samfunnet. Etter en tid bryter Zahi med miljøet for å vie seg til poesi og litteraturstudier. Dermed pådrar han seg kameratenes vrede. Noen år senere, idet 19 menn, de fleste saudiere som Zahi, sjokkerer verden med sitt angrep på USA, reflekterer Zahi over hvor nær han var ved å bli en av dem.

DEN TJUENDE er ikke bare en roman fortalt fra innsiden. Den er også et sosiologisk essay, en kjærlighetserklæring til poesien og friheten, og en fengslende selvbiografi. I likhet med Zahi har også bokens forfatter, Abdullah Thabit (f. 1973), en fortid som medlem av en jihadistorganisasjon. En jevnaldrende mann fra samme miljø var blant terroristene som sto bak angrepene 11. september.