The 7th Momentum Biennial: Dare 2 Love Yourself / Six Impossible Things Before Breakfast
Kuratorene Power Ekroth og Erlend Hammer har valgt å dele biennalen mellom seg og lage hver sin utstilling med egne titler, avdelte utstillingsrom og kunstnerlister. Til sammen 28 internasjonale kunstnere stiller ut. Biennalens hovedarena er Momentum kunsthall. I tillegg vises verk i Heilmannparken og et uteområde ved inngangen til Møllebyen.
Som en forkjemper for en romantisk tanke om at samtidskunst har en verdi utover den økonomiske, eller som en enkel sosial markør, utfordrer utstillingen Six Impossible Things Before Breakfast beskueren til å stoppe opp et sekund for å tenke over hva kunst kan være og bety i samfunnet. Kunstverkene i utstillingen er derfor ikke å betrakte som biter i et konseptuelt puslespill. De fleste kunstverkene er produsert for Momentum av kunstnere som er invitert på grunn av at de omfavner alvorlige spørsmål med et lekent sinn krydret med humor. Noen ideer og arbeider i utstillingen kan absolutt virke umulige, andre problematiske, obskure, eller til og med idiotiske. En utstilling eller et kunstverk kan vise et speil inn i en annen verden; vanskapt eller forvirret, der man trekkes inn i noe mystisk eller besnærende, mister seg selv for et øyeblikk og går ut med nytt stoff til ettertanke. Oppfordringen om å forsøke å tenke Six Impossible Things Before Breakfast hver dag er sannsynligvis noe av det viktigste vi kan finne på, noe som kan danne grunnlag for motstand, nyskaping og kanskje til og med; forandring.
Dare 2 Love Yourself er en gruppeutstilling hvor kunstnerne ble invitert med det utgangspunkt at jeg trodde arbeidene deres ville gå godt sammen. Enkelte av arbeidene er tidligere produksjoner som stilles ut i Norge for første gang, eller i en ny sammenheng hvor de får spille opp mot andre verk. Andre arbeider er produsert spesielt for denne utstillingen. Felles for dem alle er at fokus underveis har vært basert på dialogen mellom kunstnere og kurator. Målet har vært å skape en utstilling som oppleves mest mulig helhetlig selv om det ikke finnes noen rød tråd.
Six Impossible Things Before Breakfast (kuratert av Power Ekroth)
Sergei Bugaev Afrika (Russland), Loulou Cherinet (Sverige/Etiopia), Jan Christensen (Norge),Cevdet Erek (Tyrkia),Bjørn-Kowalski Hansen (Norge), Goran Hassanpour (Sverige/Kurdistan), Laura Horelli (Finland), Stine Marie Jacobsen (Danmark), Hassan Khan (Egypt), Gabriel Lester (Nederland), Lisi Raskin (USA), Johan Zetterquist (Sverige), Clemens von Wedemeyer (Tyskland)
Dare 2 Love Yourself (kuratert av Erlend Hammer)
Matthew Antezzo (USA), Per Christian Brown (Norge), Paolo Chiasera (Italia), Ane Graff (Norge), Mai Hofstad Gunnes (Norge), Knut Henrik Henriksen (Norge), Ane Mette Hol (Norge), Victor Lind (Norge), Jared Madere (USA), Bjarne Melgaard (Norge), Sex Tags (Norge), Eve K. Tremblay (Canada), Lars Monrad Vaage (Norge), Charlotte Wankel (Norge), Sverre Wyller (Norge).
Det kuratoriske grepet
Måten Power Ekroth og Erlend Hammer har valgt å samarbeide om biennalen er en videreføring av hvordan de tidligere har arbeidet med tekster, ofte under fellesnavnet PowerHammer. Som i disse tekstene benytter de Momentum 7 til å føre en dialog om kunst, formidling og om det å kuratere samtidskunst i dag.
Både Ekroth og Hammer har jobbet primært på en måte som baserer seg på nært samarbeid med kunstnerne, og begge har en forkjærlighet for å kuratere utstillinger basert på de utvalgte kunstnerne heller enn på å lage definerte føringer som kunstnerne deretter må tilpasse seg. Utstillingen er blitt til underveis, i dialog mellom kuratorene og deres respektive kunstnergrupper.
Selv om begge arbeider med kunstnerne sine på en lignende og prosessorientert måte, så finnes det betydelige forskjeller mellom de to kuratorene. Dette gjelder både i forhold til hvordan de ser sin rolle som kuratorer samt det som kan kalles en generelt ulik ideologisk tilnærming til kunstfeltet.