Å se med et intelligent blikk på nakne kvinner

279,-

Skotske Frank Kuppner (f. 1951) har en urovekkende og særegen stemme som er nesten umulig å plassere, og kanskje nettopp derfor har han fått en rekke merkelapper. Han er blitt kalt «The Douglas Adams of poetry». Han er omtalt som en vestkystindividualist som svømmer i millenniumspoesiens overfylte basseng. Han skriver med den akutte forundringen til en som nettopp har oppdaget at absolutt ingenting gir mening. Men først og fremst er han en som utforsker uoppdagede territorier hvor som helst – i fødebyen Glasgow eller i 1930-tallets Praha, i det ytre rom eller i sinnet, i historien eller i hukommelsen. The Intelligent Observation of Naked Women er Kuppners andre bok, utgitt i 1987. Den består av fem lange, fortellende sekvenser: «Å gå gjennom dører», «En gammel reisehåndbok for Praha», «Å se med et intelligent blikk på nakne kvinner», «Bevegelser i krypten» og «Fem kvartetter».

Kuppner har utgitt til sammen elleve diktsamlinger og fire romaner. For debutsamlingen A Bad Day for the Sung Dynasty (1984) fikk han Scottish Arts Council Book Award. I 1998 utkom hans diktsyklus Siste evige øyeblikk som den tredje boken i Oktobers gjendiktningsserie. Å se med et intelligent blikk på nakne kvinner er den 30. boken i denne levedyktige serien, som er redigert av Rune Christiansen og utstyrt med hans presise og overraskende etterord.

Knut Johansen har oversatt en lang rekke bøker fra dansk, engelsk, svensk og tysk. Han har mottatt Bokklubbenes skjønnlitterære oversetterpris og den internasjonale faglitterære oversetterprisen Aurora Borealis. For Oktobers gjendiktningsserie har han tidligere gjendiktet Sawako Nakayasu: Teksturnotater, Robert Lax: En ting som er og Erica Jong: Frukt & grønnsaker.