Vinteroppskrifter fra kollektivet

Alt er forandring, sa han, og alt er forbundet.

Alt kommer også tilbake, men det som kommer tilbake er ikke

det som ble borte –

 

En gripende, urovekkende og fortrøstningsfull diktsamling fra vinneren av Nobels litteraturpris 2020.

Louise Glücks trettende diktsamling, Winter Recipes from the Collective, ble utgitt i USA høsten 2021. Et kor av stemmer, levende, døde, overjordiske, kommer til orde fra et sted som er lite nok til at hver stemme blir hørt, og samtidig stort nok til å romme et helt liv: alderdommens ufattelige gaver og tap, de små prinsessene som sludrer i baksetet på en bil, et forlagt pass, ingrediensene i et styrkende vintermåltid, en søsters død, solens gledelige tilstedeværelse, lyset fra den målt opp mot mørket den kaster av seg.

Vinteroppskrifter fra kollektivet er en storslått samling som ikke kunne ha vært skrevet av noen annen, ei heller kunne forfatteren ha skrevet den på noe annet tidspunkt i livet.

Louise Glück er født i New York i 1943. Hun debuterte som lyriker med diktsamlingen Firstborn i 1968, og har siden gitt ut ytterligere tolv diktsamlinger i tillegg til to essaysamlinger. Hun har mottatt en lang rekke priser, bl.a. National Book Critics Circle Award, Bollingen-prisen, Los Angeles Times Book Prize, Wallace Stevens Award og Tranströmer-prisen. Louise Glück fikk Nobels litteraturpris 2020 «for sin umiskjennelige poetiske stemme, som med nøktern skjønnhet gjør enkeltmenneskets eksistens universell».

Ingvild Burkey er født i 1967. Hun debuterte i 1994 med diktsamlingen Torden i søvne; siden har hun utgitt romanen Falsk pike (1997), prosatekstsamlingen Intervju med den hjemvendte helten (2002) og diktsamlingen Den mest tenkelige av alle verdener(2008), som ble nominert til Brageprisen. Burkey mottok Tanums kvinnestipend i 2009, og for Et underlig redskap (2017) fikk hun Riksmålsforbundets litteraturpris. I 2021 oversatte hun Louise GlücksVill iris for Forlaget Oktober.