Klassen

Klassen er ikke bare en glemt klassiker, men en tankevekkende fortelling med et friskt perspektiv på evig aktuelle problemstillinger. 
Josef Blau er lærer for en klasse tenåringsgutter fra velstående familier, mens han selv kommer fra beskjedne kår. Han lider under denne statusforskjellen, siden han som lærer er forpliktet til å være klassens leder og siden mindreverdighetskompleksene hans gjør det vanskelig å leve opp til forpliktelsen. 

Dette gir seg også utslag hjemme, der kona Selma venter barn. Han er redd for å miste henne, samtidig som han er engstelig for at hans egne synder skal videreføres til barnet. For Josef Blau lever i et nådeløst fiksjonsunivers der skjebnen styrer, der alt henger sammen med alt, og der ett eneste feilsteg kan være nok til at alt han har kjempet for, går tapt. Og i bakgrunnen lurer en dømmende gammeltestamentlig Gud. 

Hermann Ungar (1893-1929) var en en av mellomkrigstidens store forfattere. Han var samtidig med Thomas Mann, Stefan Zweig, Robert Musil, Herman Broch og Franz Kafka, men i motsetning til disse, er han nærmest totalt ukjent i vår tid. 

Andre kunder kjøpte også: