Den siste hjelper. Dødshjelp - dette forvirrende spørsmål

Med litterært tilsnitt problematiserer forfatteren rundt forhold som kan tale for og imot barmhjertighetsdrap illustrert ved nazistenes kriminelle "eutanasiprogram", Aktion T-4, under den andre verdenskrig - og utviklingen av den lovlige rett til barmhjertighetsdrap i Nederland de siste tyve årene.

Hvordan kunne den tyske befolkning stilltiende akseptere massemord på de svakeste, og var vår egen steriliseringslov uttrykk for en lignende holdning hos oss?

Det pekes på likheten mellom nederlandsk og norsk rettspraksis, muligheten for at eutanasi under gitte forhold i realiteten er legalisert i Norge og at norske leger i lang tid i åpenhet har praktisert eutanasi som en akseptert del av sitt yrke.

Sentrale temaer er spenningsforholdet mellom sosialetikk og individetikk og vår forakt for svakhet, byråkratisering av helsevesenet og fremmedgjøring av legeyrket.

Hensikten er ikke å gi råd. Fokus er ment å være leseren og dennes selvstendige sprang til et standpunkt om eutanasi i det enkelte tilfelle: "dette forvirrende spørsmål".