Å lese etter troen: Forsøk om norsk litteratur på 2000-tallet

429,-

Å lese etter troen undersøker Tom Egil Hverven sitt forhold til kristendom, samtidig som han reflekterer rundt sine egne lesninger av litteratur – særlig bøker der tro og virkelighet står sentralt.

Det begynner å bli lenge siden kristendommen og Bibelen utgjorde en selvsagt og sentral ramme rundt alles liv, og toneangivende norske forfattere skriver i dag fra ståsteder som befinner seg etter de lutherske formene for tro som preget Norge i fem hundre år. Men berøringsangsten som tidligere var stor mellom det litterære og det religiøse, har lenge vært på hell, og hos forfattere som Jon Fosse, Karl Ove Knausgård og Dag Solstad finnes dialoger med bibelske forestillinger som ikke har blitt tilstrekkelig lest og forstått. Dette har Tom Egil Hverven satt seg fore å undersøke. 

Tom Egil Hverven er forfatter og litteraturkritiker. Han har hovedfag i litteraturvitenskap og var fra 1988 til 2006 tilknyttet NRK som journalist, kritiker, redaktør og prosjektleder, blant annet i programmene Kritikertorget og Leseforeningen.

I 1999 utgav han essaysamlinga Å lese etter familien. Forsøk om norsk litteratur på 1990-tallet. I 2013 kom boka Terrorens ansikt, om rettssaken mot Anders Behring Breivik, utgitt sammen med kunstneren Sverre Malling, og i 2019 kom Lyset i støvsøylen. En samtale med Håkon Bleken.

Hverven ble i 1998 utnevnt til Årets litteraturkritiker av Norsk kritikerlag, og i 2017 mottok han Olav Dalgards kritikarpris.Fra 2006 har han vært hovedanmelder i Bokmagasinet i Klassekampen.

 

Av samme forfatter: