Konsert med The Irrepressibles (UK) på H//o//F // 3. oktober

Som musikalsk hovedattraksjon har vi høsten 15’ valgt å invitere det britiske performance-orkesteret The Irrepressibles. Dette er et band hvor medlemmene har bakgrunn fra både klassisk og pop, og hvor alt det musikalske og visuelle koreograferes av sanger/gitarist/pianist Jamie McDermott, a.k.a. Jamie Irrepressible. McDermott kommer fra Scarborough i Nord-England, og startet bandet i London i 2003 etter å ha gått gjennom en omfattende kunst- og musikkutdannelse. Debut-EP-en From the Circus to the Sea fra 2009 og albumet Mirror Mirror året etter var sterkt stryker-basert, og bandet ble gjerne plassert i det dengang mye omtalte kammerpop-segmentet. I 2014 kom albumet Nude, som er mer orientert mot dansemusikk og elektronika, og den tilhørende EP-trilogien Viscera/Landscapes/Forbidden, som utforsker ulike sjangre.

For McDermott selv skal musikken til The Irrepressibles være et spontant uttrykk for drømmer og livsfølelse, kontrollert gjennom popformater som både kan være orkestrale og elektroniske, minimalitsiske og mangslungne – men alltid med McDermotts stemme som spiss; en tindrende, dramatisk falsett som kan gi assosiasjoner til så vel Rufus Wainwright som Jeff Buckley og Antony Hegarty (& The Johnsons). Selv har han uttalt at «stemmen, lik bevegelsen, dikterer sin egen flyt, sin egen personlighet, sin egen natur – den er en direkte kanal til det underbevisste.»

Som navnet tilsier handler The Irrepressibles om opprør. De etterstreber «a landscape of expressive abandon». For McDermott er kampen for følelsenes forrang, både personlig og kunstnerisk, fullt overlappende med kampen for rettferdighet og mot undertrykkelse. Den homo/queer-aktivistiske slagsiden er fullt følbar i bandets låter, særlig gjennom tekstene som samtidig er poetiske og personlig bekjennende. Utover bandsammenhengen skriver McDermott også musikk til filmsoundtracks og operaer.

Koreografien og iscenesettelsen av musikken gjør The Irrepressibles til et noe ukonvensjonelt live-band. Bandets unike sceneshow har blitt nevnt som inspirasjonskilde av bl.a. Lady Gaga. McDermott sier at målet hans under konserter er å omdannes til et kunstobjekt, «et ‹vesen› eller en ‹maskin› som uttrykker følelsen i musikken og fascinerer lytterens indre barn …. lik et tivoliorgel eller en syngende flokk med fugler vider jeg det musikalske mot det visuelle, slik at de to aspektene inngår et forhold i fuksjonalitet og følelse, og i uttrykk og stil».

The Irrepressibles serverer betagende og fengende popmusikk, laget i en kunstboble som selv sprekker opp, og males i vakre fillebiter. De ble nylig remikset av Röyksopp, men har aldri spilt live i Norge tidligere.

Andre kunder kjøpte også: