Fortellinger fra Odessa

‘Fortellinger fra Odessa’ er et av de store mesterverkene fra russisk 1900-tallslitteratur. Fortellingene er lagt til den ukrainske byen Odessa, og er en viktig kilde både til historisk forståelse og til litterær glede!

Den jødiske gettoen i Odessa på begynnelsen av 1900-tallet er rammen for Isaak Babels fantastiske fortellinger. Odessa er den pulserende, kosmopolitiske havnebyen i tsarriket, utsatt for indre og ytre trusler. Først møter vi kjeltringene, slåsskjempene, fyllikene og horene. Kongen i denne underverdenen er Benja Krik. Han er sjefsgangsteren, en bølle og patriark som ikke skyr noen midler for å øke sin makt og rikdom. Og likevel: En gammel æreskodeks sier at feilgrep og overgrep må rettes når noe har gått helt galt. Slik kan Benja sørge for at en uskyldig butikkbetjent og hans drapsmann sammen får den flotteste begravelsen Odessa noensinne har sett. Så overtar Babels mer personlige stemme med selvbiografiske historier. Vi møter gutten som kjøper sine første duer den dagen opprøret mot tsaren ender med en forferdelig pogrom. Her er den unge mannen som lærer å lese og elske gjennom å oversette Guy de Maupassant.

Isaak Babel (1884 -1940) regnes som en av mellomkrigstidens største forfattere. Han levde et dramatisk liv: Da han ble skutt av Stalins hemmelige politi 27. januar 1940, hadde han bak seg et liv som knapt gav andre valg enn å lage litteratur av de mørkeste, villeste sidene i mennesket. Han var født i en jødisk kjøpmannsfamilie i den sørukrainske havnebyen Odessa, en etnisk heksegryte av gresk, albansk, ukrainsk, tysk, russisk og jødisk blod. Bydelen han vokste opp i, Moldavanka, var kjent for lav inntekt og høy kriminalitet. Odessa var en østjødisk hovedstad, og ble hjemsøkt av flere pogromer. Den verste, i 1905, var elleveåringen Isaak selv øyenvitne til. I 1917 sluttet han seg til bolsjevikene i Sankt Petersburg, meldte seg frivillig til tjeneste i borgerkrigen mellom de røde og de hvite, og var krigskorrespondent under Den røde armeens felttog mot Polen i 1920.