Havboka: eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider

379,-

Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider er en kjærlighetserklæring til havet.

På dypet utenfor Lofoten svømmer håkjerringa, en hai som kan bli åtte meter lang og over ett tonn tung. To venner blir besatt av å få det ikoniske monsteret opp til overflaten. Den ene er forfatteren, den andre er kunstneren Hugo Aasjord. Hugo bor på den lille øya Skrova i Lofoten, på et digert gammelt fiskebruk under restaurering, og har vært på havet hele livet. Fra dette utgangspunktet utforsker boka havets dyp.

Hav er opphav, og for forfatteren blir det en eventyrlig forestillingskilde. Strøksnes forteller med smittende engasjement om det yrende livet i havdypet, om litteraturens og virkelighetens sjøuhyrer og havskapninger, om truende endringer og mye mer. Han dykker like gjerne ned i store eksistensielle spørsmål som i verdens kraftigste malstrøm med våtdrakt, og forsøker å tilegne seg havets vuggende språk, gjennom poesi, vitenskap, historie og mytologi – eller de lokale fiskernes talemåter. Resultatet er en salt og underholdende bok.

Havet dekker sytti prosent av jordas overflate, men de fleste vet lite om dette elementet og de utrolige livsformene som stadig oppdages der. Med Havboka har Morten A. Strøksnes skrevet en bok som kan leses på mange plan, og som bør leses av alle. Vi stammer fra havet, og havets tilstand påvirker alt liv på jorda.

Morten A. Strøksnes er født i Kirkenes i 1965 og bosatt i Oslo. Han er idéhistoriker, journalist, fotograf og forfatter. I 2011 fikk han Språkprisen for fremragende bokmål for bøkene Hva skjer i Nord-Norge? (2006) og Et mord i Kongo (2010) samt for sine spalter og reportasjer. Et mord i Kongo ble i tillegg nominert til Brageprisen. I 2012 utga han Tequiladagbøkene, en skildring av narkokrigens slagmarker i Sierra Madre, Mexico.

Andre kunder kjøpte også: