Sin egen herre

99,-

Det var i 1955 at islendingen Halldor Laxness fikk Nobelprisen i litteratur. Nobelkomiteen begrunnet tildelningen blant annet for \'hans klare episke kraft som har fornyet den store fortellende kunsten på Island\'. En av bøkene de siktet til, var Sin egen herre.

Romanen handler om sauebonden Bjartur som i atten år arbeider hos en husbond han forakter. Den eneste grunnen til at han holder ut, er fordi han vil legge seg opp penger til å bli selveier. Han når etter hvert dette målet og kjøper gården Sumarhus. Gården har beskjeden inntjening, men Bjartur kjenner seg likevel som en av de frie i landet. Men sykdom og annen ulykke rammer gården og familien, og til slutt må Bjartur se at livsverket går til grunne. Likevel lar han seg ikke knekke. Uten å snu seg mot sitt tapte rike drar han videre, på vei mot ny jord, og ny selvstendighet.

Halldor Laxness ville ha fylt 100 år i 2002. I de senere årene har hans forfatterskap fått en renessanse, ikke minst i forbindelse med kåringen av de 100 beste bøkene i Bokklubbene, der Sin egen herre kom med på listen.

 

Nøkkelord: Prosa Roman Oversatt prosa

Andre kunder kjøpte også:

Av samme forfatter: