Vagant 4/2013

Vagant er et tidsskrift for litteratur, kunst, film, ideer og samtidsdebatt, og utgir fire omfangsrike numre i året. Ambisjonen er å koble litteraturen, kunsten og leserne på samtidens akutte spørsmål. I tillegg til papirutgaven oppdateres derfor nettsidene hyppig med blogginnlegg og andre aktuelle tekster.

Vagant 4/13 tar for seg det litterære essayet. Årets utgivelser av Geir Gulliksen, Vigdis Hjorth, Erland Kiøsterud, Jan Kjærstad, Karl Ove Knausgård, Kari Løvaas og Espen Stueland viser at essayet står høyt i kurs i samtidslitteraturen. Samtidig befinner det seg i et kulturpolitisk ingenmannsland, uten innkjøpsordning og interesse fra mediene. Hva gjør essayet så viktig? Vagant gir sine bud på svar gjennom fyldige omtaler av Jan Kjærstad, Sara Danius, Anders Johansson og Karl Ove Knausgård.

Knausgård er også blant bladets bidragsytere. I en gjennomgang av Vagants fem første årganger ser han tilbake på sitt eget forhold til tidsskriftet (som han selv satt i redaksjonen til 1999-2001) og innvirkningen det har hatt på hans egen skrive- og tenkemåte:

«Som forfatter har jeg aldri hatt noen sterk generasjonsfølelse, og Vagant ble for det første drevet av mennesker som var ti, femten år eldre enn meg selv, og var for det andre kritiker-, ikke forfatterbasert. Likevel er de bøkene jeg har skrevet og det jeg forsøker å få til litterært sett, for meg utenkelig uten Vagant, dets holdninger til litteratur skapte eller formet min egen, og slik tror jeg det er for mange.»

I årets siste nummer kan man i tillegg lese artikler om den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj og brasilianeren Machado de Assis. Maria Lyngstad Willassen har besøkt Bergen Assembly og Joanna Rzadkowska har kastet seg over Witold Gombrowicz' hemmelige dagbøker, nylig utgitt i Polen. Les også artikler om Lars Frosts seneste roman, Margaretha von Trottas film Hannah Arendt og Annie Ernaux. Pluss mye mer.

Vagant fyller i 2013 25 år og ble i april kåret til Årets tidsskrift av Norsk tidsskriftsforening.

 

Andre kunder kjøpte også: