Prosa 02/10

– TENK OM VI KUNNE PAKKE med oss ett lesebrett i stedet for mange papirbøker da, sier jeg. – Og hvordan funker liksom det på stranda? spør niåringen. Vi snakker om påskeferien, som for første gang skal tilbringes i sandfulle omgivelser.
    Niåringen har et poeng: I noen situasjoner er en rimelig papir­pocket fremdeles å foretrekke framfor dyrere og mer sensitive leseplattformer. Likevel, e-boka er kommet for å bli, selv om vi – særlig i Norge – ennå er i startgropa. Vi er mange som tror at p-boka og e-boka vil leve side om side i årtier, og brukes i forskjellige situasjoner, til likt og ulikt innhold.
    Nettopp derfor er regjeringens, med finansminister Johnsen i spissen, nei til momsfritak for e-bøker uforståelig. Dette skal gjelde både norske og utenlandske e-bøker, noe som betyr at Finansdepartementet i stedet for å gi plattformuavhengig momsfritak, vil utvikle et system for å kreve inn moms på e-bøker kjøpt fra utlandet (disse er momsbelagt også i dag om beløpet overstiger momsgrensen, men systemer for å kreve inn momsen finnes ikke).
    Snakk om å gå baklengs inn i framtiden! Man er fristet til å tro at papirprodusentene har sterke kontakter i regjering og departement. Og momsinntekter på e-bøker vil uansett være mikrobeløp i statsbudsjettet. Staten kan heller øke innsatsen på områder der det i dag svindles momsmilliarder. Dagens momsfritak for bøker, som har vært en litteraturpolitisk suksess, bør ikke bortfalle bare fordi de samme skrevne ordene tilbys leserne med en annen teknologi. Siden vi kjøper stadig flere bøker elektronisk, er dette i realiteten en gradvis nedskalering av den støtteordningen som momsfritak har vært for norsk litteratur. En slik endring bør ikke skje uten massiv kulturpolitisk debatt. Denne må kulturminister Huitfeldt delta i mer aktivt enn hittil, og ikke overlate til finansminister Johnsen og hans statssekretærer å fronte.
    De to argumentene mot momsfritak for e-bøker som Finansdepartementet kjører er 1) at det vil uthule momssystemet å gi nye fritak og 2) at hva som er en elektronisk bok er vanskelig å avgrense, og dermed også hva som skal inn under et momsfritak. Til det første er det kun å si at dette ikke er ett nytt fritak, men en teknologinøytral forlengelse av et eksisterende fritak. Til det andre kan man kort og godt innvende at avgrensingsproblematikken også gjelder dagens bøker: Alt fra akademiske antologilefser til bildebøker har momsfritak. En styrtrik og liten språknasjon som Norge har råd til å gi momsfritak til et mangfold av bøker – uansett leseplattform. «Alle andre steder enn stranda er jo lesebrett smart,» sier framtidens bokkjøper og -leser.

KARIANNE BJELLÅS GILJE | redaktør

>Innhold 02|10  
 

LEDER
AGENDA Forbrytelsens historie. Om sanne og oppdiktede forbrytelser og gangsterens fascinasjon for Hollywood. Av Ola A. Hegdal
Djevelen er i detaljene. Av Geir Follevåg (Denne artikkelen publiseres bare i nettversjonen av Prosa 02|10)
MIN OVERSETTELSE Hans-Georg Gadamer: Sannhet og metode. Av Lars Holm-Hansen
FORSIDEN Av Kai Gjelseth
MINIBIOGRAFI om Alf R. Jacobsen. Av Einar Niemi
ESSAY Sakprosakritikk og kriterier. Anmeldelsenes funksjon i norsk dagspresse. Av Jonas Bakken

BOKANMELDELSER
Kjetil Rolness om Øystein Kock Johansen: Å bo
Helge Lunde om Marte Kjær Galtung: Kina. Folket, historien, politikken, kulturen
Kristin Gjerpe om Kjetil Jakobsen (red.): Verdensborgerskapets idéhistorie og Tord Larsen: Den globale samtalen
Liv Johanne Syltevik om Tone Fløtten (red.): Barnefattigdom og Ann-Helén Bay, Axel West Pedersen og Jo Saglie (red.): Når velferd blir politikk
Jon-Ove Steihaug om Anne Eriksen: Museum og Lotte Sandberg: Alle snakker om museet
Jacob Derkert om Ståle Wikshåland: Fortolkningens århundre. Essays om musikk og musikforståelse (Denne anmeldelsen blir av plasshensyn bare publisert i nettversjonen av Prosa 02|10).

MIN DEBUT Av Tone Selboe
BOKESSAY Ut å telle arter. Bøker for biofile. Av Erik Steineger
MIN METODE Jamn skrivepust. Om kunsten å halda på lenge. Av Sigrid Bø Grønstøl
FORM & DESIGN Skrift på vidvanke. Om håndskriftopplæringen i Norge. Av Christopher Haanes
KORTVERSJONEN Pablo Llambías: Kærlighedens Veje & Vildveje. Av Susanne Christensen
KORTVERSJONEN Harald Grieg: Bjørnson og bokhandelen. Av Endre Ruset
INNSPILL Liten rift i omslaget, ellers pen. Av Fredrik Drevon
PROSA-LISTA Prosa-panelets seks utvalgte nye sakprosautgivelser
FAGFORLEGGEREN i Hegnar Media Glenn Martinsen
BOKHANDLEREN i Norlis Antikvariat Rolf Warendorph
PROSAK
BIDRAGSYTERE