Før jeg brenner ned

379,-

Søndag, 4. juni 1978. En pyroman går løs i Finsland, et stykke utenfor Kristiansand. I en hel måned har han herjet, og frykten stiger i den lille bygda. KRIPOS har sammen med det lokale politiet etablert base i den gamle kommunestyresalen. "Men dette er jo galskap," hvisker folk til hverandre. Pyromanen må tas, men sporene er få.
 
Dagen etter vil det hele være over, men først etter den verste natten av dem alle.
 
Den samme søndagen blir det ført en gutt til døpefonten i Finsland kirke. Den gutten heter Gaute Heivoll. Og med denne forbindelsen som utgangspunkt rekonstruerer Før jeg brenner ned det som hendte våren 1978, og det som skulle vise seg å være en av nNrgeshistoriens mest omfattende og dramatiske pyromansaker. Hvem var mannen som tente på? Hvorfor gjorde han det? Og hva med gutten som ble døpt den dagen, og som hele sitt liv har levd med historien om brannene? Hva ble det av ham?
 
Gjennom å legge fortellingen om pyromanen ved siden av sin egen, åpner Gaute Heivoll på mesterlig vis for galskapen i et hvert menneskes liv. For hvor mye skal egentlig til før man går til grunne? Før man selv står i fare for å ødelegge alt?
 
Før jeg brenner ned er en usedvanlig historie, og sjeldent rystende roman, om flammene i ens eget liv.

Omtale

  "Det er bare august, og likevel tør jeg påstå at Gaute Heivoll har skrevet en av høstens beste romaner (...) Sammenflettingen av de ulike fortellingene og tidslagene er suverent gjort (...) Romanen utvider perspektiver på begreper som hukommelse og erindring, den viser hvordan vår nære historie fortsatt lever og kan holdes levende. Dessuten blir et lite lokalmiljø i indre Agder, både folk og land, tegnet med kjennskap og kjærlighet. Det er imponerende godt og vakkert gjort."
- Anne Cathrine Straume, NRK

" En av årets beste (...) l itterært slektskap er blitt påpekt til både Hans Herbjørnsrud og Tarjei Vesaas. Men kanskje det er enda mer nærliggende å trekke linjen til Per Petterson (...) her stemmer alt for Gaute Heivoll; det er en høyst dramatisk historie med utgangspunkt i en autentisk ramme, en spennende fortelling, en vesentlig tematikk og en dempet stil med en intensitet og fylde som det er sjelden en opplever maken til. "
- Hamar Arbeiderblad

"Gaute Heivoll er som djervt visuell forteller ikke redd for å kaste seg ut på de sytti tusen favners dyp. Det gjør at han skriver mer enn leseverdig."
- Terje Stemland, Aftenposten

"(...) en fortelling om kunstens vesen, og en intelligent, reflektert og vakker kommentar til forholdet mellom fiksjon og virkelighet (...) en nervepirrende formfullendt roman. Om barndomslandskap. Om tunge skjebner. Om sambygdingen som hundre år tidligere ble sprengt i lufta av dynamitt, og moren som samler restene av sin sønn (...) Bedre kan det ikke gjøres."
- Cathrine Kröger, Dagbladet

"Isnende godt om pyroman"
(Terningkast seks)
-Sindre Hovdenakk, VG

"(...) en nærmest besettende fortelling. Den har skildringer til å gispe av, og partier av stor skjønnhet, den har skildringer til å bli uvel av, og et spenningsnivå som holder leseren fanget helt til slutt. Gaute Heivoll har levert et storverk."
(Terningkast seks)
- Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

"Nådeløst spennende og nær sagt fullkomment fortalt om flammer, foreldre og den tynne grensen mellom sykt og friskt (...) Slutten er overraskende, og gir oss ytterligere et argument for hvorfor akkurat denne historien fortelles. Av akkurat denne forfatteren. Som om vi skulle trenge det."
- Annette Orre, Dagsavisen

"Han er en ekstremt seende forfatter som oppviser en uhyre velutviklet melodisk teft for det kanskje fåmælte, men like fullt uendelig komplekse mellommenneskelige samspillet. I like sansevar grad levendegjør han det bølgende, skogfylte landskapet i indre Agder så leseren i enhver forstand føler seg forflyttet til handlingens sentrum (...) sjeldent god.
- Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende

"Om det er inspirasjonen fra virkeligheten som har gjort personskildringene usedvanlig levende og spennende, er ikke godt å si. Men det er liten tvil om at boken her når et toppnivå og avslører usedvanlige litterære evner hos Heivoll. Det er nært, personlig og rørende, uten å bli sentimentalt (...) Boken anbefales på det varmeste."
-Bent Johan Mosfjell, Bokavisen

"Gaute Heivoll er grenselaust god til å skrive om kva menneska gjer med grensene sine."
- Ingvild Bræin, Dag og Tid

”Gaute Heivolls nye bok er rå forteljekunst av beste merke, ei eksistensiell skrekkhistorie frå den fremste blant dei unge.”
- Edvard Hoem

"Det har vært en nifs fryd å lese Gaute Heivolls medrivende roman om brannstifteren som rystet hans hjembygd i 1978. Før jeg brenner ned viser på ny at Heivoll er et sentralt navn i sin generasjon og en av de betydelige forfattere i norsk samtidslitteratur. Romanen har alle forutsetninger for å bergta leserne og bli Heivolls avgjørende gjennombrudd."
- Hans Herbjørnsrud
 
 

 

 

Andre kunder kjøpte også: