Vagant 4/2008

Vagant ser nærmere på den europeiske høyrebølgen, i et nummer som ellers er spekket med jubileumsstoff og anmeldelser av årets bøker.

Mads Anders Baggesgaard diskuterer Alain Badious og Yazmina Rezas bøker om Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som i medienes fremstilling balanserer mellom rollen som klovn og kyniker. Etter fjorårets valgseier er Sarkozy blitt et internasjonalt symbol på den kollektive frykten som kjennetegner den europeiske høyrebølgen. Faren for oppstand og mulige inntog av banlieue-ungdom i storbyene, den pågående krigen mot terror, samt satsingen på en aggressiv økonomisk politikk, har vist seg å være en virkningsfull kombinasjon i jakten på stemmer og politisk oppslutning.

I essayet «De malte» sirkler Marcel Beyer inn fremveksten av høyreekstrem ungdom i Dresden og det tidligere Øst-Tyskland. Beyer peker på hvordan den fascistiske leiren må forstås innenfor en kulturell ramme som produserer frykt og eksklusjoner, og der intellektuelle i vest har vist seg lite villige til å ta innover seg utfordringene den tyske samlingen medførte. Gjenerobringen har pågått lenge – bare måneder etter at muren falt, var David Irving på plass i Dresden for å forelese i Kulturpalast, byens storstue for sosialistisk kultur.

Norsk Litteraturfestivals invitasjon til David Irving, som førte til Stig Sæterbakkens avgang som kunstnerisk leder, er tema for nummerets leder. Sigurd Tenningen hevder her at debatten i kjølvannet av invitasjonen viser at vi befinner oss i Ibsens verden, der «Folkebudet» irettesetter folkefienden på vegne av den kompakte majoritet. Utfallene mot Sæterbakken og festivalen demonstrerer hva som ligger til grunn for det ellers så uantastelige prinsippet om ytringsfrihet: konsensus og homogenitet. Hver gang ekstreme meninger og historieforfalskninger kunne blitt gjenstand for konfrontasjon med redelig behandling, inntreffer en utstøtning som overtar all oppmerksomhet. Dermed følger den liberale tanken om et ideenes frie marked til punkt og prikke sin børsregulerte motsats: Informasjonsstrømmen er overveldende og styrkeforholdet mellom kommentatorene på den ene siden og festivalledelsen på den andre, gjenspeiler mediebedriftenes overlegne omfang og distribusjon.

Nummeret inneholder ellers tekster av Gisle Selnes, Odd W. Surén, Mazdak Shafieian, Jenny Hval, Anna Hallberg, Anders Johansson, Kjetil Sletteland, Arild Vange, Tore Renberg, Finn Iunker, Sandra Lillebø, Alf van der Hagen, Johann Grip, Ingvild Burkey, Frode Helmich Pedersen, Anne Helene Guddal m.fl.

Omtalte forfattere: Øyvind Rimbereid, Jonathan Littell, Cecilie Løveid, Nils-Øivind Haagensen, César Aira, Svein Jarvoll, Kristine Næss, Ole Robert Sunde, Patti Smith, Aud Olsen, Tone Hødnebø, Terje Holtet Larsen, Thure Erik Lund, Tormod Haugland, Per Petterson m.fl.

I 2008 feirer Vagant 20 år. Alle jubileumsårgangens utgaver er på 160 innholdsrike sider og koster 75 kroner. Abonnement kan bestilles her.

Ansvarlig redaktør: Audun Lindholm. Redaksjon: Susanne Christensen, Anne Helene Guddal, Erlend O. Nødtvedt, Hans Jacob Ohldieck, Frode Helmich Pedersen, Cathrine Strøm og Sigurd Tenningen.

–––––

Vagant fikk i mai 2008 hederlig omtale under kåringen av Årets tidsskrift, utdelt av Norsk Tidsskriftforening under Nordiske Mediedager i Bergen, «for sin evne til å dyrke frem en egen samtale om litteratur på et høyt faglig nivå, og for sin gode design».

«Vagant är Nordens kanske väsentligaste litteraturtidsskrift.» – Joar Tiberg, Aftonbladet

«Vagant går rett i fletta på den estetiske debatten, på måter som virker relevante langt utenfor litteraturen og estetikken.» – Tom Egil Hverven, Klassekampen

Nøkkelord: Tidsskrifter Litteratur Poesi Teori Essay Kritikk